Przepisy Extra

Kruchy jabłecznik z puszystą białą masą

Fajny i sprawdzony pomysł na bardzo nietypowy jabłecznik z dużą ilością słodkiej, białej i puszystej masy przekładanej pokruszonym wcześniej upieczonym jasnym kruchym ciastem :)

Na stole prezentuje się bardzo ciekawie - mało kto zgadnie, że to jest jabłecznik - goście obstawiają, że to jest sernik ;) A tu potem taka miła i słodka niespodzianka :)

Kruchy jabłecznik z puszystą białą masą

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao do ciast
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Biała masa z mlekiem w proszku:
35 dag jogurty greckiego
25 dag mleka w proszku (może być granulowane)
½ litra śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Polewa czekoladowa:
3 dag czekolady mlecznej
2 łyżki wody
½ łyżeczki masła

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i jogurt naturalny. Zagnieść ciasto i podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie razem zagnieść. Każdą część kruchego ciasta rozłożyć osobno w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, a pod koniec smażenia dodać cynamon.

Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na kakaowe kruche ciasto, a na masie rozłożyć pokruszoną połowę jasnego kruchego ciasta.

Jogurt grecki zmiksować z mlekiem w proszku i zostawić na około 15 minut. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać cukier waniliowy, jogurt z mlekiem i razem zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. Całość razem zmiksować i wyłożyć na pokruszone kruche ciasto, a na górę rozłożyć pozostałą część jasnego kruchego ciasta.

Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki czekoladę mleczną, dodać wodę i razem zagotować. Do gorącej masy dodać masło i razem rozmieszać. Ostudzoną polewą czekoladową polać wierzch ciasta w esy-floresy i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To cieszę się, że smakowało i dziękuję za komentarz :)
Dorota [2016-05-30 23:20:52]
Trochę pracochłonne to ciasto,ale warto go zrobić. Smaczne :-) Dziękuje za przepis.
jola [2016-05-04 22:51:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.