Przepisy Extra

Lekki tort serowo-owocowy

Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka octu
2 łyżki cukru
aromat rumowy
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
2 serki waniliowe (300 g)
2 jajka
3 łyżki drobnego cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Ponadto:
3/4 szklanki dżemu z wiśni lub czarnych porzeczek
2 galaretki wiśniowe
owoce (np: truskawki, brzoskwinie lub ananas)

Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem, wymieszać z octem, mąką i aromatem. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i wyjąć z tortownicy.

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, na której pieczony był biszkopt. Piec ok. 20 minut.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, a dwie galaretki w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia.

Żółtka ubić, dodać 1 ½ łyżki cukru, następnie dodać serki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier, a następnie delikatnie wymieszać z masą serową i tężejącą żelatyną.

W tortownicy układać następująco: kruchy spód, który należy posmarować dżemem, biszkopt, masa serowa, dowolne owoce i tężejąca wiśniowa galaretka.

Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że te wszystkie ciasta się udały ;) A w przypadku tego biszkoptu proszku do pieczenia się nie dodaje (tutaj jest ocet - taki przepis) Ocet daje to, że biszkopt z nim powinien fajnie urosnąć i nie powinno być zakalca. Słyszałam, że nie powinno się dodawać do jednego biszkoptu proszku do pieczenia i octu, bo jedno niweluje drugie, i biszkopt nie rośnie tak jak powinien. Oczywiście, biszkopt aromatem rumowym można nasączyć później (po upieczeniu). Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-20 17:52:13]
To czwarte z kolei ciasto, jakie zrobiłam z twoich przepisów. Tamte były rewelacyjne, to także jest dobre, gdyby nie biszkopt. Wyszedł gumowaty. W zwiazku z tym, mam Dorotko trzy pytania: 1/czy na pewno nie dodaje się do niego proszku do pieczenia? 2/Jaką rolę odgrywa tu ocet? 3/czy nie lepiej byłoby po upieczeniu nasączyć biszkopt tym aromatem rumowym? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
wanda [2007-01-19 18:43:48]
jest supppper!
ania [2007-01-14 13:31:05]
pychotka, lubię takie lekkie pyszne torciki oczywiście z małą czarna . wypróbowałam i podałam przepis koleżance. Dzieki.
puszysta domatorka [2005-07-15 18:53:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.