Przepisy Extra

Mazurek z płatkami owsianymi i bakaliami

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
sól
20 dag masła
3 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa już krówka)
Masa bakaliowa:
5 dag płatków owsianych
5 dag rodzynek
5 dag żurawiny
5 dag orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i szczyptę soli. Dodać masło i żółtka. Całość posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę. A żeby było szybkiej, można skorzystać z gotowej krówki, przed wyłożeniem jej na ciasto warto włożyć ją do gorącej wody na około 30 minut, aby masa dała się potem lepiej rozsmarować.

Puszkę słodkiego mleka otworzyć i rozsmarować na ostudzonym cieście.

Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni i lekko ostudzić. Orzechy włoskie pokroić (można je też zrumienić), a rodzynki jeśli będą duże, to też pokroić. Do miseczki wsypać płatki owsiane, orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Bakalie razem wymieszać i rozsypać na słodkiej masie.

Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Lekko ostudzić i gotową polewą polać masę bakaliową. Na koniec udekorować płatkami migdałów - tworząc np. białe delikatne kwiatki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.