Mój tegoroczny mazurek z mnóstwem bakalii oraz z prażonymi płatkami owsianymi, wyszedł rewelacyjnie :)
I przepyszny był, bo na kruchym spodzie i ze słodką masą, no a na koniec całość polana gęstą polewą czekoladową - dzieciaki to uwielbiają, i te małe i te duże ;)
Także przepis sprawdzony, w przyszłe Święta można po niego sięgnąć, pozwodzenia!
Smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i szczyptę soli. Dodać masło i żółtka. Całość posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę. A żeby było szybkiej, można skorzystać z gotowej krówki, przed wyłożeniem jej na ciasto warto włożyć ją do gorącej wody na około 30 minut, aby masa dała się potem lepiej rozsmarować.
Puszkę słodkiego mleka otworzyć i rozsmarować na ostudzonym cieście.
Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni i lekko ostudzić. Orzechy włoskie pokroić (można je też zrumienić), a rodzynki jeśli będą duże, to też pokroić. Do miseczki wsypać płatki owsiane, orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Bakalie razem wymieszać i rozsypać na słodkiej masie.
Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Lekko ostudzić i gotową polewą polać masę bakaliową. Na koniec udekorować płatkami migdałów - tworząc np. białe delikatne kwiatki.
Smacznego.