Oto ciekawy i sprawdzony przepis na mazurka :)
Mamy tutaj połączenie słodkiej masy krówkowej z chrupiącym, własnoręcznie uprażonym na patelni słonecznikiem - trzeba go zawsze więcej uprażyć, bo zanim pójdzie do ciasta jakoś dziwnie szybko znika ;) :P
Na spodzie ciasta znajdziemy trochę ze zdrowej półki składników, bo użyjemy tutaj mąki pełnoziarnistej, potem słodka masa, słonecznik i na górze delikatna, ale równie słodka szklista, biała polewa i nasza dowolna dekoracja - u mnie - kwiatuszki z żurawiny, a wokoło wiórki kokosowe :) Czytaj więcej
Całość pięknie się prezentuje na Wielkanocnym stole, no i jak to bywa z takimi ciastami: znika ze stołu jako pierwszy :)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać masło, olej, żółtko, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie formę na tartę lub średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto, zrobić 1 cm bok, a spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę. A żeby było szybkiej można skorzystać z gotowej krówki, przed wyłożeniem jej na ciasto warto włożyć ją do gorącej wody na około 30 minut, aby masa dała się potem lepiej rozsmarować.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni. Na upieczony kruchy spód wyłożyć słodką masę, a na niej rozsypać uprażony słonecznik.
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do czekoladowej białej masy i wymieszać, a gdy masa lekko zacznie tężeć rozsmarować ją na cieście. Wierzch mazurka dowolnie udekorować żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Smacznego.