Przepisy Extra

Sernik warstwowy na zimno z masą toffi

Składniki:

Masa serowa na zimno:
1 kg twarogu (zmielonego)
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
aromat arakowy
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 45 dag herbatników (z jednej strony oblane polewą czekoladową)
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag suszonej żurawiny
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując dodawać zmielony twaróg i na koniec kilka kropli aromatu arakowego. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Dodać do masy serowej, zmiksować i podzielić na połowę.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć warstwę herbatników - polewą do dołu (użyłam średniej wielkości herbatników i wyszło mi na warstwę około 40 sztuk).

Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej, rozłożyć kolejną warstwę herbatników - polewą do spodu, następnie wyłożyć pozostałą część masy serowej i przykryć kolejną warstwą herbatników - polewą do spodu. Włożyć do lodówki na około 30-60 minut.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 30 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (toffi najlepiej ugotować wcześniej).

Masę toffi rozłożyć na herbatnikach. Następnie rozsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokrojoną na mniejsze kawałki suszoną żurawinę.

Mleczną czekoladę podzielić na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Gotową polewą czekoladową polać wierzch sernika. Ostudzić i włożyć ciasto do lodówki na całą noc.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.4042553188 stars based on 47 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miły komentarz i gorąco pozdrawiam! :)
Dorota [2017-01-04 20:51:23]
Uwielbiam Wasze przepisy, które w większości przypadków zapewniają ucztę dla podniebienia
EWUNIA [2017-01-04 14:21:51]
Witaj :) Mogą być też te najzwyklejsze. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-07-23 22:09:46]
Witaj Dorotko.Czy do tego sernika konieczne są herbatniki w polewie czekoladowej ?Czy mogą być najzwyklejsze?
Anka [2014-07-23 20:23:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.