Trzy przepyszne masy: budyniowa, toffi i śmietankowa przekładane warstwami krakersów. Wierzch ciasta udekorowany zrumienionymi płatkami migdałów, startą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 24 godziny do lodówki... schłodzone smakuje wybornie, po prostu rozpływa się w ustach! I jak to mówią: "Przez żołądek do serca" :) Ten przepis to wspaniały pomysł na ciasto dla ukochanej osoby! :)
Do garnka wlać 1 ½ szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i miksować razem, gdy zrobi się pianka dosypywać mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlewać cienką strużką zmiksowaną masę jajeczno-mączną i cały czas mieszać, aby masa budyniowa się zagotowała i nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać masło i razem wymieszać, aby masa się połączyła.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam folią aluminiową, ale to nie był dobry pomysł, bo potem pojawił się problem przy krojeniu, gdyż folia przyklejała się do ciasta i trzeba było oglądać, każdy kawałek ciasta). Następnie na dnie formy rozłożyć krakersy (na jedną warstwę wyszło mi 27 sztuk krakersów), wyłożyć gorącą masę budyniową i przykryć kolejną warstwą krakersów.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (toffi najlepiej ugotować wcześniej, a tuż przed wylaniem można włożyć ją do gorącej wody, żeby potem toffi dało się ładnie rozsmarować). Masę toffi rozsmarować na krakersach i przykryć kolejną warstwą krakersów. Odstawić ciasto do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie dodać do masy śmietankowej wraz z kilkoma kroplami aromatu arakowego i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na krakersy i wyrównać.
Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałowymi, gorzką czekoladą i suszoną żurawiną robiąc ukośnie paski.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego.