Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.
Nalewki od dawna to podobno polska specjalność. Ten alkoholowy trunek można wykonać z wielu owoców, popularne są również nalewki z ziół. Dobrze przygotowana nalewka to naprawdę pyszny, o łagodnym aromacie napój alkoholowy, w niczym nie przypominający dostępnych w sklepach kolorowych wódek.
Nalewki, w zależności od tego z czego są wykonane posiadają określone wartości lecznicze, oczywiście zażywane w rozsądnych ilościach. Czytaj więcej
Proponowana nalewka z czarnych jagód, znana też jako czarna borówka, to smaczny i aromatyczny trunek. Jednak, aby rzeczywiście taki był, trzeba go wykonać z dobrej jakości owoców i zastosować się do kilku zasad...
Do przygotowania nalewki używamy tylko naczyń szklanych, niedopuszczalne są naczynia plastikowe. W czasie pracy warto zadbać o czystość używanych słoików i butelek. Po wykonaniu nalewki, koniecznie należy dać jej czas, aby osiągnęła wymaganą moc i smak.
Zdrówko!
Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Zalać wódką i zamieszać słoikiem. Zakręcić i wynieść do barku w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
Następnie odcedzić, sok przelać do czystej butelki, a jagody przesypać cukrem i odstawić na około 7 dni, aż cukier się roztopi. Następnie przecedzić np. przez gazę, jagody odcisnąć i wszystko razem wlać do butelki (z odlanym już wcześniej sokiem). Całość razem wymieszać. Butelkę zakręcić i włożyć do barku na około 6 miesięcy.
Na zdrowie!
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.