Ogórki konserwowe, hmmm... któż ich nie lubi?? ;)
Ogórki wykonane wg tego przepisu kulinarnego doskonale nadają się jako przystawka do drugiego dania, ale również plasterek ogórka położony na kanapkę doda jej wyrazistości.
W przepisie na ogórki, do wykonania zalewy zastosowano oprócz tradycyjnych składników,również przyprawę do grilla, dzięki czemu ogórki zyskały charakterystyczny smak i zapach. Czytaj więcej
W okresie zimowym, aby uzupełnić niedobór składników odżywczych pochodzących z warzyw warto mieć zapas swoich własnoręcznie wykonanych, aromatycznych i ulubionych ogórków w słoikach.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.
Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Smacznego.