Cukinię opłukać i pokroić w plasterki (starszą cukinię obrać ze skórki i oczyścić z pestek). Ogórki również opłukać i zetrzeć w plasterki (najlepiej mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki.
Do dużej miski przełożyć cukinię, ogórki, cebulę i marchewkę. Dodać sól, dokładnie razem wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać, odcisnąć z soku i przełożyć do dużego garnka.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Do sałatki przełożyć pietruszkę, czosnek i razem wymieszać.
Do małego garnka wsypać cukier, wlać ocet i olej. Całość razem wymieszać, zagotować i gorącą zalewę przelać do sałatki. Ponownie razem wymieszać i zagotować.
Koper opłukać, osuszyć i włożyć do słoików (1 gałązkę na 1 słoik). Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Następnie ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml przepysznej sałatki.
Smacznego.