Pieczarki opłukać i zetrzeć na tarce (lub pokroić) w plasterki. Ogórki umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cukinię, jeśli jest duża to obrać ze skóry, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, a jeśli jest mała, to można ją pokroić w plasterki w skórce (tak jak ogórki). Cebule obrać i pokroić w krążki. Pomarańczową paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do dużego garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, gorczycę, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu i lisice laurowe. Razem wymieszać i zagotować. Następnie do gotującej się zalewy dodać pieczarki, ogórki, cukinię, cebulę, pomarańczową paprykę i czosnek. Razem wymieszać i od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Na koniec dodać opłukany i drobno pokrojony koperek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.