Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masą powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną (1 łyżkę mąki odłożyć do żurawin) wymieszaną z mąką gryczaną, mielonym lnem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wlać olej, dodać jabłka i oprószone mąką suszone żurawiny. Całość razem wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (np. średniej wielkości tortownicy z kominkiem).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, podgrzewać razem i mieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać upieczoną i ostudzoną babkę jabłkową. Wierzch babki udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego.