Do miski wsypać mąkę orkiszową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać masło, żółtka, śmietanę, jogurt naturalny i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto.
Następnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm (na prostokąt o wymiarach około 25 na 36 cm). Na cieście rozsmarować różaną marmoladę i zwinąć roladę.
Roladę przełożyć do formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmarować rozkłóconym żółtkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.