Jak upiec sernik bez sera? Czy to w ogóle jest możliwe?? ;)
Okazuje się, że jak najbardziej zrobienie sernika bez sera jest wykonalne! A żeby było śmieszniej, to ten sernik ma smak i wygląd prawdziwego sernika z serem.
Do wykonania naszego przepisu na sernik wykorzystano składniki powszechnie uważane za zdrowe i ekologiczne, o niewielkiej zawartości składników odpowiedzialnych za zwiększenie masy ciała, czego przykładem jest zastosowana w nim mąka orkiszowa i cukier trzcinowy.
Sernik bez sera o właściwościach dietetycznych jest przepyszny, o delikatnym smaku i subtelnym zapachu wanilii. Warto spróbować i wykonać taki „zamiennik” sernika, chociażby na Święta Wielkanocne, czy na niedzielne spotkania z rodzinką lub z przyjaciółmi. Czytaj więcej
Osoby, które nie liczą kalorii mogą sobie ten serniczek polać słodkim lukrem lub aromatyczną polewą czekoladową z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu (taka wersja sernika jest idealna na Święta Bożego Narodzenia) i na koniec udekorować np. kolorowymi kandyzowanymi owocami - pycha!
Sernik jest szybki w wykonaniu i tani, a po upieczeniu jest puszysty i wilgotny. Niektórzy nazywają go "oszukanym sernikiem" ;)
Ten znakomity sernik sprawdza się także w upalne dni - dobrze schłodzony smakuje wręcz wybornie!
Udanego wypieku i smacznego :)
Do miski wsypać mąkę orkiszową, mąkę pszenną, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, masło, sok z cytryny, śmietanę i kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
Do miski przełożyć jogurt naturalny, otartą skórkę z cytryny, śmietanę, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i szczyptę kardamonu. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier trzcinowy i dalej miksować, aż cukier się rozpuści. Pianę przełożyć do masy jogurtowej i całość delikatnie razem wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu sernik ostudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego.