Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę razową, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i jogurt naturalny. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruche, razowe ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej, tradycyjnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka i gruszki obrać ze skórki (gruszki niekoniecznie, jeśli mają cienką i ładną skórkę), oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier trzcinowy, cynamon, imbir i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać opłukane i osuszone jagody. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Białka ubić na sztywną masę z solą. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Na podpieczone, razowe ciasto wyłożyć połowę masy owocowej, potem masę piankową (rozsmarować delikatnie nożem), później pozostałą masę owocową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe razowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzone ciasto przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem (dla Tych, co nie liczą kalorii).
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.