Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę razową, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i jogurt naturalny. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruche, razowe ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej, tradycyjnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka i gruszki obrać ze skórki (gruszki niekoniecznie, jeśli mają cienką i ładną skórkę), oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier trzcinowy, cynamon, imbir i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać opłukane i osuszone jagody. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Białka ubić na sztywną masę z solą. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Na podpieczone, razowe ciasto wyłożyć połowę masy owocowej, potem masę piankową (rozsmarować delikatnie nożem), później pozostałą masę owocową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe razowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzone ciasto przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem (dla Tych, co nie liczą kalorii).
Smacznego.