Przepisy Extra

Kruchy, razowy przekładaniec z masą owocową i piankową

Kruchy, razowy przekładaniec z masą owocową i piankową

Składniki:

Kruche razowe ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej (żytniej)
1 szklanka mąki krupczatki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa owocowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
15 dag gruszek (waga po obraniu)
5 łyżek cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 łyżka soku z cytryny
10 dag jagód
Masa piankowa:
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę razową, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i jogurt naturalny. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruche, razowe ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej, tradycyjnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka i gruszki obrać ze skórki (gruszki niekoniecznie, jeśli mają cienką i ładną skórkę), oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier trzcinowy, cynamon, imbir i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodać opłukane i osuszone jagody. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Białka ubić na sztywną masę z solą. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.

Na podpieczone, razowe ciasto wyłożyć połowę masy owocowej, potem masę piankową (rozsmarować delikatnie nożem), później pozostałą masę owocową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe razowe ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzone ciasto przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem (dla Tych, co nie liczą kalorii).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.