Masło przełożyć do garnka, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią, a następnie ostudzić.
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, ubite na puszystą masę jajka oraz roztopione masło z miodem. Całość razem wymieszać i zagnieść miodowe ciasto. Podzielić na trzy równe części i każdą część ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.
Do miski przełożyć dżem truskawkowy, marmoladę różaną, malinówkę i razem dokładnie wymieszać.
Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do niej jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.
Na jedno miodowe ciasto wyłożyć masę owocową, przykryć drugim miodowym ciastem i lekko docisnąć. Następnie wyłożyć masą śmietankową, przykryć trzecim miodowym ciastem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki.
Do rondelka przełożyć masło. Dodać mleko, cukier i kakao do ciast. Położyć na małym ogniu i mieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą kakaową polać ciasto i udekorować złotymi kulkami. Gotowy miodowiec włożyć do lodówki na około 2-3 dni.
Smacznego.