Do masy, z której wykonane są ciasteczka w kształcie dzwoneczków dodane są mielone orzechy laskowe oraz otręby owsiane. Aromat pomarańczowy nadaje ciastku posmaku pomarańczy. Dzwonek ozdobiony jest polewą czekoladową.
Ciastka cechują się delikatnym smakiem, w którym dominuje pomarańczowo-orzechowa nuta.
Są to ciasteczka białkowe, przygotowane na bazie samych białek, więc są lekko twarde... ale do zjedzenia! ;)
Serwowane same - bez polewy czekoladowej są ciasteczkami dietetycznymi, idealnymi dla osób dbających o linię. Nie ma w nich mąki pszennej, ani grama.
Zamieniając i też zmniejszając cukier puder na ksylitol (cukier brzozowy) - naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Śmiało mogą zajadać się tymi ciasteczkami cukrzycy. Czytaj więcej
Takie małe i łatwe do wykona ciasteczka można w ramach zabawy przygotować razem z dziećmi. To będzie dla nich fajna zabawa połączona z nauką.
Ciasteczka są łatwe do wykonanie, dużych problemów z nimi nie ma ;)
Można je piec przez cały rok, jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego, słodkiego i zdrowego. Ciasteczka te kształty mogą mieć dowolne, u nas akurat miały kształt dzwoneczków, bo były przygotowane na Święta Bożego Narodzenia.
Na świątecznym stole, w mroźne zimowe dni wyglądają bardzo apetycznie i smakują wyśmienicie - zwłaszcza polane polewą czekoladową - można do niej dodać szczyptę rozgrzewającego cynamonu i mielonych goździków - mmm... co za aromat!
Smacznego :)
Orzechy laskowe zmielić i wsypać do miski. Dodać do nich otręby owsiane, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie dodać suche produkty i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwałkować na grubość około 5 mm (wałek obsypać mąką pszenną, aby ciasto się do niego nie kleiło). Następnie ciastka delikatnie dźwignąć pomagając sobie nożem i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 170-180 °C.
Do rondelka przełożyć połamaną na kostki czekoladę. Dodać mleko i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu mieszając, aby się połączyło w jedną masę. Ostudzoną polewą polać upieczone dzwoneczki.
Smacznego.