Błyskawiczna, prosta, tania i bardzo smaczna pasta jajeczna z nutką ostrego chrzanu.
Pasta jajeczna to bardzo pożywny dodatek do kanapek. Jest fajną odmianą od nudnych kanapek... z szynką, żółtym serem czy dżemem.
Jest idealna na imprezy, czy też spotkania towarzyskie. To dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza wielkanocne, ale też na smaczną kolację. Można ją też zabrać (zapakowaną w plastikowym pudełku) do pracy lub do szkoły.
Świetnie smakuje z chlebkiem, bułeczkami, bagietkami, tostami, chrupkim pieczywem, krakersami i nawet chipsami. Fajnie sprawdza się również jako nadzienie np. do ruloników z szynki, do faszerowania jajek lub pomidorów. Super dodatkiem do kanapek z pastą może być ogórek kiszony, ogórek konserwowy, pomidor, ketchup, rzeżucha, szczypiorek lub koperek. Dodatek zieleninki sprawi, żenasza pasta nabierze wiosennego charakteru :)
Pasta jajeczna to temat rzeka, można dodawać do niej różne dodatki, co lubimy lub co mamy pod ręką - i zawsze będzie pyszna i szybko nam się nie znudzi, bo ta pasta po prostu tak ma ;) Czytaj więcej
W naszej paście charakterystycznym dodatkiem jest chrzan, który to jest nieodzownym elementem świątecznej wielkanocnej święconki. Bowiem chrzan ma nam zapewnić zdrowie i siły witalne przez cały rok. Dlatego bardzo chętnie znajduje on swoje miejsce na wielkanocnym stole :)
Warto wiedzieć także, że chrzan jest naturalnym antybiotykiem i ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm, dlatego warto o nim pamiętać w Wielkanocne Święta :)
Jajka w połączeniu z chrzanem smakują wybornie. A dodatkowo przygotowanie tej pasty jest bajecznie proste, dlatego warto się na nią skusić!
Dziecinnie prosta, smaczna, nasza domowa pasta jajeczna zawsze wygra z tą kupioną w sklepie - bez dwóch zdań!
Smacznego :)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Następnie opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do miski. Do jajek dodać majonez, chrzan, śmietanę, musztardę, szczyptę cukru, słodkiej papryki w proszku, curry i pieprzu ziołowego. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gotową pastą jajeczną smarować świeże pieczywo, tosty lub krakersy. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub rzeżuchą.
Pasta jest bardzo smaczna, na wielkanocne śniadanie idealna :)
Smacznego!