Kolejna smaczna i pożywna pasta dla miłośników łososia :) Tym razem rybka jest w towarzystwie jajek, pora, czosnku, lekkiego naturalnego jogurtu, musztardy, śmietany i przypraw...
Jest smaczna, prosta, tania i dosyć szybka do przygotowania. Jedynie na co musimy czekać to na jajka, które najpierw muszą się ugotować, a potem ostudzić ;) Ale ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie pozostałych składników, tzn. na krojenie pora i czosnku.
Ta pasta rybna smakuje wszystkim, nawet dzieciom. Jest ona również fajnym pomysłem na przemycenie rybki, zwłaszcza dla dzieci, które przy samej rybce kręcą nosem, a pastą się wręcz zajadają :) Czytaj więcej
Ta pasta nadaje się także do faszerowania połówek jajek, awokado. Można ją także serwować na grzankach, krakersach. Świetnie nadaje się na przyjęcia i fajnie prezentuje się udekorowana zielonymi gałązkami aromatycznego koperku!
Zimą na ciepłych tostach smakuje rewelacyjne - to fajny pomysł na wspólne zimowe śniadanie, a zwłaszcza gdy za oknem mroźno i biało.
Polecam tę pastę, bo jest lekka i zdrowa.
Smacznego :)
Łososia przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, żeby czosnek puścił sok.
Do łososia przełożyć jajka, por i czosnek. Dodać jogurt naturalny, musztardę, śmietanę oraz szczyptę oregano, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i pieprzu do smaku.
Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut. Ponownie wymieszać i gotową pastą smarować.
Smacznego.