Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i mielony imbir. Wszytko razem wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, zrobić kule, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić. Uwaga: gorące placki łamią się, trzeba je delikatnie wyciągnąć z formy razem z papierem do pieczenia, gdy trochę ostygną.
Jedną szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń waniliowy w proszku, mąkę krupczatkę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i sok z cytryny.
Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć trzecią częścią ciasta, wyłożyć pozostały krem budyniowy i przykryć czwartą częścią ciasta. Lekko docisnąć.
Gorzką czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy polewa trochę ostygnie polać nią ciasto i udekorować kolorowymi cukierkami. Po zastygnięciu polewy ciasto przykryć aluminiową folią i włożyć do lodówki na około 2-3 dni.
Smacznego.