Przepisy Extra

Aromatyczny miodowiec z kremem i dżemem

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
20 dag masła
3 jajka
8 łyżek płynnego miodu
100 ml śmietany 30%
Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
30 dag dżemu z czarnej porzeczki (1 średni słoik)
kolorowe cukierki do dekoracji
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
ok. 10 łyżek śmietany 30%

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i mielony imbir. Wszytko razem wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Razem posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, zrobić kule, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić. Uwaga: gorące placki łamią się, trzeba je delikatnie wyciągnąć z formy razem z papierem do pieczenia, gdy trochę ostygną.

Jedną szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń waniliowy w proszku, mąkę krupczatkę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i sok z cytryny.

Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć trzecią częścią ciasta, wyłożyć pozostały krem budyniowy i przykryć czwartą częścią ciasta. Lekko docisnąć.

Gorzką czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy polewa trochę ostygnie polać nią ciasto i udekorować kolorowymi cukierkami. Po zastygnięciu polewy ciasto przykryć aluminiową folią i włożyć do lodówki na około 2-3 dni.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Królewicz
Komentarze do przepisu:
Tak, bo ciasto z miodem jak ostygnie to jest twarde, ale właśnie po upływie kilku dni całe ciasto rozpływa się w ustach :) Cieszę się, że ciasto Wam smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 11:22:07]
zrobiłam na święta, pierwsze wydawało mi się że do niczego będzie bo twarde bardzo było postało prawie 10 dni i rozpływa się w ustach pychotka !!!
Aneta [2012-01-01 16:17:50]
Dziękuję za opinię i bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-27 15:16:16]
Ciasto wyszło przepyszne:)))Super przepis!! Polecam::)))
Monika [2011-12-27 15:12:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.