Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę (ciasto powinno być gęste). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłożyć 4 łyżki piany, a pozostałą dodać do ciasta i razem wymieszać.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć połówki śliwek (skórkami do ciasta). Ciasto włożyć do nagranego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Do odłożonej piany z białek (4 łyżki) dodać cukier (2 łyżki) i razem ubijać, aż cukier się rozpuści. Gotowym lukrem polać upieczone, gorące ciasto. Całość pozostawić do ostudzenia.
Smacznego.