Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać mleko, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. ¾ piany z białek dodać do jednej części ciasta i razem wymieszać. Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jasne ciasto. Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i rozłożyć na jasnym cieście.
Wiśnie (wydrylowane) dobrze osączyć, ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160-180 °C.
W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę krupczatkę i cukier. Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. 3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w nim dokładnie żelatynę. Następnie wlać do gorącego budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się połączyła. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie dodać śmietanę i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować. Ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego.