Przepisy Extra

Placek z kruszonką

Składniki:

3 szklanki mąki
5 jajek
2 szklanki cukru
20 dag margaryny
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
kg jabłek
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka

Sposób wykonania:

Żółtka posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, margaryną, jedną szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Zagnieść ciasto. 1/5 ciasta odłożyć na kruszonkę i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.

Białka ubić z jedną szklanką cukru, połączyć z ugotowanym i ostudzonym budyniem, a następnie wylać na owoce. Posypać odłożoną kruszonką.

Piec około 50 minut w temperaturze 200 °C

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Może za krótko był pieczony albo jabłka były soczyste, i podczas pieczenia puściły sok i zrobił się zakalec. Takie soczyste jabłka warto obsypać np: kisielem w proszku lub ciasto pod jabłkami warto posypać bułką tartą.
Dorota [2011-08-30 11:29:46]
Rzeczywiście trochę ciężko jest połączyć budyń z ubitą pianą, bo to są dwie różne masy, no ale powoli należy dodawać i miksować. Damy radę :) to taki inny sposób na masę budyniową, ale jaki pyszny efekt :)
Dorota [2010-09-13 12:13:48]
placek wyszedł bardzo dobry, tylko nie wiem dlaczego miałam trudnośc z połaczeniem na jednolitą masę budyniu z pianą ( dodawałam piane do budyniu ) i w mojej ocenie mozna użyć mniej cukru do piany,np. 3/4 szklanki. Generalnie bardzo dobre ciasto i dziękuję Pani za te przepisy.
Kasia O [2010-04-13 08:56:35]
Ja to ciasto piekłam nie jeden raz i wyszło super w ogole to piekłam juz duzo razy ciasta z przepisów na tym forum i wszytkie były super (np. pleśniak tu o atkaim cieście pierwszy raz przeczytałam a bylo to 5 lat temu hihi jak ten czas leci), wypowiadam sie pierwszy raz bo kompletnie nie rozumiem jak mogło to ciacho nie wyjśc, przeciez masz doorcia oczy i patrzysz i wiidzsz ze jak moze byc za gesty budyn to dolewasz z poł szklanki mleka wiecej ja tak zrobiłam i ciacho wyszło booskie!! albo nie czekasz az budyn całkowicie zimny:P połączenie budyniu i piany jest zaskakująco pyszne:D
Ania z Gliwic [2008-08-29 17:03:27]
jak o mnie chodzi to niewypała niejedno już ciasto w życiu upiekłam, przede wszystkim 2 szklanki mleka na 2 budynie to daje tak twardą masę, że nawet łyżki nie włożę jak wystygnie, więc radzę raczej tradycyjnie zrobić ten budyń jeśli ma się "wylewać"
doorcia [2008-07-16 17:39:48]
Połączenie piany z budyniem pozwoli na uzyskanie ciekawej smakowo masy. Do ostudzonego budyniu należy dodawać ubitą pianę z białek, i delikatnie zmiksować. Polecam i życzę powodzenia :)
Dorota [2006-03-28 21:04:37]
ok jeszcze go nie piekłam ale co mi da połączenie piany z budyniem??
kRoMuSiA [2006-03-26 17:44:02]
To jest w moim zyciu pierwsze ciasto ktore zrobilam sama :-) wszystkim smakowalo i z blachy znikalo migiem ale wiadomo ze jak sie cos za czesto robi to sie to nudzi wiec trzeba bylo zaczac cos innego mwymyslac:-)
elmeka [2004-12-16 18:14:40]
ciasto jest bardzo dobre bardzo mocno wyrasta uwaga moze troszke uciec z blaszki
dusia [2004-03-13 16:51:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.