Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. ¼ część ciasta schłodzić, a do pozostałego dodać kakao do ciast, ponownie razem zagnieść i również schłodzić.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie w formie rozłożyć kakaowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do niego bułkę tartą i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na bezę.
Połowę mleka zagotować, a do pozostałego wsypać budynie waniliowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu i gorącą masę budyniową rozłożyć na rabarbarze.
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w słupki (jedna truskawka wzdłuż na cztery części). Do truskawek wsypać galaretkę truskawkową w proszku i bułkę tartą. Całość razem wymieszać i rozłożyć na masie budyniowej. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.