Przepisy Extra

Szybkie czekoladowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

Czekoladowe ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 budynie czekoladowe
4 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki śmietany 18%
1 łyżka rumu
Rabarbar:
30 dag rabarbaru
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
1 łyżka rumu
Do dekoracji:
cukier puder lub biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną i cukier. Dodać masło, rum i razem posiekać nożem. Zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Rabarbar obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, razem wymieszać i odstawić na około 30 minut. Przed dodaniem do ciasta dodać mąkę pszenną i razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, dalej dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać budynie czekoladowe (w proszku) wymieszane z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny, śmietanę i rum. Całość razem wymieszać i wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć rabarbar i zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruszonkę.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu ciasto można nasączyć ponczem (2 łyżki przegotowanej letniej wody i 2 łyżki rumu). Następnie przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem ewentualnie polać białą polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam wieczorową porą, myślę że bez rumu też będzie dobre :) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-02 23:17:14]
Tak, do ciasta dodajemy tylko 4 łyżki mąki krupczatki, bo w tym cieście będą jeszcze budynie czekoladowe w proszku - to wystarczy na pewno - powodzenia :)
Dorota [2012-06-01 21:36:28]
Budynie mają być tradycyjne na pół litra mleka (czyli te małe). Powodzenia :)
Dorota [2012-05-19 23:44:59]
te budynie czekoladowe to mają być małe czy duże na 3/4 litra ?
alicja [2012-05-19 11:07:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.