Do miski przesypać mąkę pszenną i cukier. Dodać masło, rum i razem posiekać nożem. Zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Rabarbar obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, razem wymieszać i odstawić na około 30 minut. Przed dodaniem do ciasta dodać mąkę pszenną i razem wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, dalej dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać budynie czekoladowe (w proszku) wymieszane z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny, śmietanę i rum. Całość razem wymieszać i wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć rabarbar i zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruszonkę.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu ciasto można nasączyć ponczem (2 łyżki przegotowanej letniej wody i 2 łyżki rumu). Następnie przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem ewentualnie polać białą polewą czekoladową.
Smacznego.