Do miski wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier brzozowy i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło. Całość razem wymieszać i zagnieść. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ciasto żytnie i nakłuć widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i całość razem zmiksować, a następnie wyłożyć na ciasto żytnie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać ze skórki, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć do garnka, wlać 750 ml wody i razem zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać budynie waniliowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, wlać do gotujących się jabłek i pogotować razem przez 1 minutkę. Zdjąć z ognia i wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto i odłożyć do ostudzenia.
Do rondelka przełożyć masło, dodać mleko, cukier i razem zagotować. Następnie wsypać wiórki kokosowe, razem wymieszać, jeszcze trochę podsmażyć i gorącą kokosową masę wyłożyć na ostudzonym cieście. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ostudzić i gotowe ciasto schłodzić w lodowce.
Smacznego.