Przepisy Extra

Drożdżowe ciasto z serem, malinami i kruszonką

Niektórym może przypomną się czasy ich dzieciństwa... ciasto drożdżowe z serem i słodką posypką - mniam :)

Taki tradycyjny przepis, na bardzo popularne i chyba najczęściej wykonywane ciasto w dwudziestym wieku, właśnie z białym smacznym i zdrowym serem!

Tutaj prezentujemy przepis na drożdżowe ciasto z serem w nieco nowszej wersji, a mianowicie jest ono z dodatkiem sezonowych owoców - malin, które można oczywiście zastąpić truskawkami, gruszkami, śliwkami - tymi słodkimi owocami, które akurat mamy latem pod ręką.

Ser z malinami na drożdżowym cieście z posypką. Nieźle brzmi, a jeszcze lepiej smakuje. I jak się okazało maliny świetnie się "skumplowały i skomponowały" z białym serem. Czytaj więcej

Jest to prosty i szybki w wykonaniu przepis na ciasto, które zawsze się udaje! Mało tego - zaskakuje ono swą pulchnością i delikatnością smaku.

To fajna, słodka propozycja ciacha na upalne, letnie dni, bo tutaj w upał nie ma się co rozpłynąć... śmiało można go przewozić np. do pracy, do rodzinki, do znajomych, i jesteśmy spokojni, że po odpakowaniu ciasto będzie takie samo, jak je zapakowaliśmy.

Zatem, zachęcamy do jego wypróbowania, pozytywne wrażenia smakowe zapewnione!

Składniki:

Rozczyn:
2,5 dag drożdży
2 łyżki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
Drożdżowe ciasto:
2 jajka
sól
1/3 szklanki cukru
10 dag masła
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
50 dag sera (półtłustego)
18 dag jogurtu naturalnego (mały kubek)
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Maliny:
10 dag malin (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki bułki tartej
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać letnią wodę, mąkę pszenną i cukier. Razem wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło, letnie mleko, podrośnięty rozczyn i mąkę pszenną. Całość razem wymieszać, wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Ser przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i razem zmiksować mikserem (żeby składniki się połączyły), a następnie blenderem (żeby masa była gładka – rozbijamy tutaj grudki białego sera). Na koniec dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i ponownie razem zmiksować.

Maliny (można też użyć truskawek) rozmrozić, dodać do nich bułkę tartą i razem wymieszać (można też skorzystać ze świeżych malin, wtedy nie dodajemy do nich bułki tartej, tylko świeże owoce rozkładamy na cieście).

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i miękkie masło. Zagnieść kruszonkę i schłodzić.

Na podrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć masę serową, następnie rozłożyć maliny, a na górę kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.