Niektórym może przypomną się czasy ich dzieciństwa... ciasto drożdżowe z serem i słodką posypką - mniam :)
Taki tradycyjny przepis, na bardzo popularne i chyba najczęściej wykonywane ciasto w dwudziestym wieku, właśnie z białym smacznym i zdrowym serem!
Tutaj prezentujemy przepis na drożdżowe ciasto z serem w nieco nowszej wersji, a mianowicie jest ono z dodatkiem sezonowych owoców - malin, które można oczywiście zastąpić truskawkami, gruszkami, śliwkami - tymi słodkimi owocami, które akurat mamy latem pod ręką.
Ser z malinami na drożdżowym cieście z posypką. Nieźle brzmi, a jeszcze lepiej smakuje. I jak się okazało maliny świetnie się "skumplowały i skomponowały" z białym serem. Czytaj więcej
Jest to prosty i szybki w wykonaniu przepis na ciasto, które zawsze się udaje! Mało tego - zaskakuje ono swą pulchnością i delikatnością smaku.
To fajna, słodka propozycja ciacha na upalne, letnie dni, bo tutaj w upał nie ma się co rozpłynąć... śmiało można go przewozić np. do pracy, do rodzinki, do znajomych, i jesteśmy spokojni, że po odpakowaniu ciasto będzie takie samo, jak je zapakowaliśmy.
Zatem, zachęcamy do jego wypróbowania, pozytywne wrażenia smakowe zapewnione!
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać letnią wodę, mąkę pszenną i cukier. Razem wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło, letnie mleko, podrośnięty rozczyn i mąkę pszenną. Całość razem wymieszać, wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
Ser przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i razem zmiksować mikserem (żeby składniki się połączyły), a następnie blenderem (żeby masa była gładka – rozbijamy tutaj grudki białego sera). Na koniec dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i ponownie razem zmiksować.
Maliny (można też użyć truskawek) rozmrozić, dodać do nich bułkę tartą i razem wymieszać (można też skorzystać ze świeżych malin, wtedy nie dodajemy do nich bułki tartej, tylko świeże owoce rozkładamy na cieście).
Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i miękkie masło. Zagnieść kruszonkę i schłodzić.
Na podrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć masę serową, następnie rozłożyć maliny, a na górę kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.