To fajny pomysł na przygotowanie wspólnego, słodkiego deseru :)
Suche wafle przekładane są kolorowymi masami: jogurtowo-czekoladową, galaretkową i śmietankową. Całość wygląda kusząco!
Wafle są bardzo proste do przygotowania, wystarczy przyszykować masy, potem przełożyć nimi suche, teatralne wafle i chwilkę poczekać... ;)
Takie wafle to świetna propozycja na słodkie świętowanie Dnia Dziecka :)
Smacznego!
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić (później można ją włożyć na krótko do zamrażalnika, aby szybciej zaczęła tężeć).
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły i na koniec ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Do miski przełożyć jogurt grecki, roztopioną gorzką czekoladę i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, wlać ostudzoną galaretkę brzoskwiniową i razem zmiksować.
Wszystkie trzy przygotowane masy przed składaniem powinny już zaczynać tężeć. Każdą należy podzielić na 3 części i od czasu do czasu mieszać, aby szybko nie stężała.
Na jednym suchym waflu (w kształcie kwadratu o boku 25 cm) należy rozsmarować 1/3 część masy jogurtowo-czekoladowej, potem położyć kolejny suchy wafel, rozsmarować 1/3 część galaretki truskawkowej, przykryć kolejnym suchym waflem i rozsmarować 1/3 część masy śmietankowej. W tej samej kolejności układać dalej, aż składniki się skończą. Górę złożonego wafla obciążyć deską i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie razem rozmieszać. Tężejącą polewą czekoladową polać wierzch wafla i udekorować kolorowymi cukierkami. Gotowego wafla schłodzić w lodówce.
Smacznego.