Przepisy Extra

Wafle przekładane kolorowymi masami

To fajny pomysł na przygotowanie wspólnego, słodkiego deseru :)

Suche wafle przekładane są kolorowymi masami: jogurtowo-czekoladową, galaretkową i śmietankową. Całość wygląda kusząco!

Wafle są bardzo proste do przygotowania, wystarczy przyszykować masy, potem przełożyć nimi suche, teatralne wafle i chwilkę poczekać... ;)

Takie wafle to świetna propozycja na słodkie świętowanie Dnia Dziecka :)

Smacznego!

Wafle przekładane kolorowymi masami

Składniki:

30 dag wafli teatralnych (2 opakowania, razem 10 wafli)
Masa jogurtowo-czekoladowa:
40 dag jogurtu greckiego
10 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki mleka
1 ½ łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Masa galaretkowa:
1 galaretka truskawkowa
400 ml wody
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka brzoskwiniowa
½ szklanki wody
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady gorzkiej
3 ½ łyżki mleka
½ łyżeczki masła
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić (później można ją włożyć na krótko do zamrażalnika, aby szybciej zaczęła tężeć).

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły i na koniec ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Do miski przełożyć jogurt grecki, roztopioną gorzką czekoladę i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, wlać ostudzoną galaretkę brzoskwiniową i razem zmiksować.

Wszystkie trzy przygotowane masy przed składaniem powinny już zaczynać tężeć. Każdą należy podzielić na 3 części i od czasu do czasu mieszać, aby szybko nie stężała.

Na jednym suchym waflu (w kształcie kwadratu o boku 25 cm) należy rozsmarować 1/3 część masy jogurtowo-czekoladowej, potem położyć kolejny suchy wafel, rozsmarować 1/3 część galaretki truskawkowej, przykryć kolejnym suchym waflem i rozsmarować 1/3 część masy śmietankowej. W tej samej kolejności układać dalej, aż składniki się skończą. Górę złożonego wafla obciążyć deską i włożyć do lodówki na około 3-4 godziny.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie razem rozmieszać. Tężejącą polewą czekoladową polać wierzch wafla i udekorować kolorowymi cukierkami. Gotowego wafla schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.