Przepisy Extra

Powidła śliwkowe

Składniki:

2 ½ kg śliwek
½ kg cukru
1 łyżka octu 10%

Sposób wykonania:

Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie dodać do nich cukier i ocet. Wymieszać i całość zostawić na 12 godzin.

Po tym czasie garnek ze śliwkami dać na mały ogień i gotować 4 godziny (bez przykrycia). Gorące powidła nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 10 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 400 ml.

Smacznego.

Dodane przez Paula w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Nic się nie wylewa, potem smażymy śliwki w powstałym sosie.
Dorota [2012-09-20 07:55:14]
Bardzo się cieszę, że powidła Wam smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 08:30:20]
Powidła bardzo dobre.Polecam.
Halina [2010-09-12 20:52:29]
Powidła wyszły bardzo dobre. Polecam;-)
Aneczka [2009-08-29 15:58:09]
Powidła wyszły znakomite. Polecam;-)
Aneczka [2009-08-29 15:57:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.