Śliwki opłukać i wypestkować. Czerwoną paprykę i papryczkę chilli oczyścić z nasion i opłukać. Cebulę, czosnek obrać z łusek, a imbir obrać ze skórki. Następnie wszytko razem pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (bo składniki szybko się przypalają). Lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Następnie dodać cukier trzcinowy, ocet i sól. Razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku pieprzem.
Na koniec wymieszać i przełożyć do czystych, suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Sos podaje się do wędlin i mięs na zimno np. schabu. Idealny do wielkanocnych i bożonarodzeniowych mięs.
Podane składniki wystarczą na 2 słoiczki po 180 ml pysznego sosu do mięs.
Smacznego.