Do picia soków owocowych chyba specjalnie nie trzeba nikogo namawiać. Naturalne soki są najczęściej smaczne i ładnie wyglądają. Można je otrzymać wyciskając owoce w sokowirówkach lub specjalnych prasach, albo poprzez obróbkę termiczną np. w sokownikach.
Warto jednak trochę się potrudzić i samodzielnie, w kuchni przygotować wartościowy i zdrowy sok z owoców.
Możliwości przygotowania soków z owoców jest wiele. Warto wybrać owoce zawierające wartościowe dla organizmu minerały oraz witaminy. Taki sok chętnie będą pić zarówno dorośli, jak również dzieci. Można go wykonać z owoców jednego rodzaju, można również mieszać kilka różnych owoców i uzyskać w ten sposób sok o niepowtarzalnym smaku. Czytaj więcej
Śliwki to popularny i łatwo dostępny owoc. Można je spożywać w ciastach, dżemach i kompotach. Dobrze działają na trawienie i zwiększają apetyt. Innym cennym dla zdrowia owocem, jednak zdecydowanie rzadziej stosowanym w kuchni jestczarny bez, który pomaga na przeziębienia i kaszel.
W podanym poniżej przepisie opiszemy jak wykonać sok ze śliwek, ale razem z sokiem z czarnego bzu. W sumie „dwa w jednym”.
Na początku września owoce są już pięknie dojrzałe, więc zachęcamy do wspólnej produkcji pysznych i zdrowych soków.
Powodzenia i smacznego!
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce czarnego bzu obrać, dokładnie opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć śliwki, czarny bez, cukier i wlać wodę.
Razem wmieszać i gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodać cynamon. Razem dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko. Gotowy sok wlać do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić, pasteryzować 10 minut i ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 4 słoiki po 700 ml i 1 słoik 250 ml.
Smacznego.