Jabłka obrać ze skórki, oczyści, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć jabłka, śliwki i cukier. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut. Od czasu do czasu należy wymieszać, aby dżem się nie przypalił.
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, dokładnie opłukać i osuszyć. Przełożyć do garnka i położyć na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić, przecedzić i przetrzeć przez sito.
Do dżemu dodać sok z owoców czarnego bzu i sok z cytryny. Razem dokładnie wymieszać. Następne przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut i ostudzić. Wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 4 słoiki po 370 ml i 1 słoik 250 ml.
Smacznego.