Jasne winogrona opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Owoce czarnego bzu i żurawiny opłukać i osuszyć. Nektarynkę opłukać, wypestkować i pokroić w dużą kostkę.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do słodkiego syropu przełożyć winogrona, owoce czarnego bzu, nektarynkę i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Zdjąć z ognia. Pomarańczę i cytrynę umyć, osuszyć, przekroić i wycisnąć sok. Do gorącego syropu wlać sok z pomarańczy i cytryny (wraz z miąższem). Całość wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Następnie syrop przecedzić przez sitko, a owoce przecisnąć przez gazę. Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 180 ml syropu.
Smacznego.