Przepisy Extra

Przekładaniec biszkoptowy

Składniki:

Dwa biszkopty po:
4 jajka
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórce otartej z cytryny
Krem:
25 dag masła
2 żółtka
20 dag cukru pudru
1/2 kg jabłek
sok z cytryny
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Upiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
DO Adelajdy. Proszepodaj mi ten przepis o którym wspomniałasJABŁECZNIK Z GALATERKĄ. Pproszepodeślij na iwona_777@go2.pl wpis w tytuł meila "jabłecznik z galaretką" Pozdrawiam iwona
iwona [2007-06-25 09:25:38]
Ciasto super!Moja rada:O wiele lepiej upiec jeden biszkopt i przekroic go na pół
Meggi [2005-09-25 21:49:02]
Ciasto po prostu super.Bardzo pyszne:)Polecam wszystkim:)
Linsien [2005-08-17 15:13:36]
Zapomniałam dodać że ścieram ok. 1kg jabłek najlepiej kwaskowych.Krem jest bardziej soczysty a biszkopt troszke nasiąka sokiem.
adelajda [2005-07-31 10:09:46]
Piekę to ciasto od ponad 15 lat (znam je jako "jabłecznik z galaretką").Do masy dodaję cynamon do smaku a na wierzch wylewam galaretkę.Fantastyczne w upalne dni...orzeźwia.
adelajda [2005-07-31 10:06:56]
lepsza będzie masa bez margaryny tylko same jabłka usmażone i do tych jabłek wsypana galaretka[ smak dowolny] pycha
mała [2005-06-09 22:21:21]
chyba łatwiej i szybciej byloby poprostu upiec jeden biszkopt i przekroic na pół?
aza [2005-04-13 12:44:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.