Nowy, fajny pomysł na ciasto z serem i jabłkami. Trochę inne połączenie tych składników, ale ciasto równie pyszne jak sernik z jabłkami ;)
Tutaj jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z soku i dodajemy do miski razem ze składnikami na kruche ciasto. Całość mieszamy, zagniatamy, następnie dzielimy na trzy równe części i potem mrozimy. Dalej przygotowujemy dwie różne masy: jedna z serem, a druga to masa piankowa z białek. I z tak przygotowanych gotowych składników składamy nasze ciasto: ścieramy po kolei na tarce zamrożone ciasto z jabłkami i przekładamy je masami, najpierw serową, a potem piankową, i.... pieczemy :) Czytaj więcej
To coś dla miłośników jabłek i twarogu. Ciacho to pasuje na każdą porę roku. W tym serniku wyczujemy lekką i orzeźwiającą nutkę cytryny - mniam :)
Jest idealne do niedzielnej kawusi, jak również na urodzinowe przyjęcia i Święta!
Udanego wypieku i smacznego Wam życzę :)
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
Do jabłek dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kakao do ciast, proszek do pieczenia, cukier puder, miękkie masło i żółtka. Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części (moje ważyły dokładnie po 50 dag), włożyć do zamrażalki i zamrozić.
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodawać partiami zmielony ser, potem mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryn (cytryny wcześniej należy dokładnie wyszorować, sparzyć, umyć, wysuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Kolejne białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, a piana zrobi się szklista i sztywna. Na koniec dodać jogurt grecki, potem mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie zmiksować.
Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Następnie wyłożyć masę serową, potem zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta, dalej wyłożyć masę piankową i na górę zetrzeć trzecią część zamrożonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.