Przepisy Extra

Jabłka w cieście przekładane serem i pianką

Nowy, fajny pomysł na ciasto z serem i jabłkami. Trochę inne połączenie tych składników, ale ciasto równie pyszne jak sernik z jabłkami ;)

Tutaj jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z soku i dodajemy do miski razem ze składnikami na kruche ciasto. Całość mieszamy, zagniatamy, następnie dzielimy na trzy równe części i potem mrozimy. Dalej przygotowujemy dwie różne masy: jedna z serem, a druga to masa piankowa z białek. I z tak przygotowanych gotowych składników składamy nasze ciasto: ścieramy po kolei na tarce zamrożone ciasto z jabłkami i przekładamy je masami, najpierw serową, a potem piankową, i.... pieczemy :) Czytaj więcej

To coś dla miłośników jabłek i twarogu. Ciacho to pasuje na każdą porę roku. W tym serniku wyczujemy lekką i orzeźwiającą nutkę cytryny - mniam :)

Jest idealne do niedzielnej kawusi, jak również na urodzinowe przyjęcia i Święta!

Udanego wypieku i smacznego Wam życzę :)

Składniki:

Ciasto z jabłkami:
70 dag jabłek (waga po obraniu)
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek cukru pudru
20 dag masła
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg sera (półtłustego, zmielonego)
20 dag masła
5 żółtek
4 jajka
2 białka
½ szklanki cukru pudru
skórka otarta z 3 cytryn
3 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Masa piankowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.

Do jabłek dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kakao do ciast, proszek do pieczenia, cukier puder, miękkie masło i żółtka. Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części (moje ważyły dokładnie po 50 dag), włożyć do zamrażalki i zamrozić.

Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodawać partiami zmielony ser, potem mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryn (cytryny wcześniej należy dokładnie wyszorować, sparzyć, umyć, wysuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Kolejne białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, a piana zrobi się szklista i sztywna. Na koniec dodać jogurt grecki, potem mąkę ziemniaczaną i razem delikatnie zmiksować.

Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C. Następnie wyłożyć masę serową, potem zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta, dalej wyłożyć masę piankową i na górę zetrzeć trzecią część zamrożonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Podane w składnikach żółtka i białka sumujemy, i tak masło ucieramy z 9 żółtkami, a na koniec do masy serowej dodajemy pianę ubitą z 6 białek, powodzenia :)
Dorota [2015-04-30 22:42:21]
jak dodać te jaja w masie serowej bo są i żółtka i jajka całe i białka?
lidka [2015-04-30 14:55:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.