Drożdżowe bułeczki to fajna i słodka odmiana drożdżowego ciasta z owocowym nadzieniem. W tym nadzieniu znajdziemy kwaśny rabarbar, soczyste truskawki, aromatyczny cynamon i to wszystko wymieszane ze słodką nutką cukru...
Tuż przed pieczeniem, wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami sezamu - a to wszywko po to, aby nasze bułeczki pięknie się prezentowały :)
Przepis jest łatwy i dosyć prosty do wykonania. Raczej nie powinno być z nim problemu :)
Gdy lato w pełni, warto wykorzystywać jego dary i korzystać z tych przepysznych, zdrowych owoców. Warto zaprosić je do kuchni i używać do cudownych, pięknie pachnących wypieków... w tym przepisie do naszych babeczek zapraszamy rabarbar i truskawki - bardzo fajne połączenie. Kwaskowatość rabarbaru przełamiemy tutaj pachnącymi truskawkami, cukrem i cynamonem... mniam! Czytaj więcej
Takie bułeczki są świetne na wakacyjne śniadanie, podwieczorek, świetnie się też nadają do kawusi - a serwowane na świeżym powietrzu znikają wręcz błyskawicznie. Są rozchwytywane jeszcze ciepłe ;)
Są idealne na piknik, spacer i wycieczkę rowerową z dzieckiem. Bardzo łatwo dają się spakować, nie kleją się, nie rozpadają, nic z nich nie wypływa, a jak świetnie smakują potem naszym dzieciakom?! A my jesteśmy spokojni i szczęśliwi, bo przynajmniej wiemy co Im dajemy :)
Z podanych proporcji wychodzi 16 bułeczek, czyli nie za dużo ;) Trzeba się więc śpieszyć, żeby załapać się chociaż na jedną taką słodką i przepyszną bułeczkę. Bo wyglądają one mega apetycznie i kuszą swoim kształtem!
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Myślę, że Wam zasmakują :)
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtko i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, ubite jajka i rozczyn. Całość wymieszać i zagniatać do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć rabarbar i truskawki. Dodać cukier, cynamon i razem wymieszać.
Z miski wyciągnąć połowę ciasta drożdżowego, podsypać mąką pszenną, zrobić wałek i podzielić na 8 równych części. Każdą część ciasta rozciągnąć delikatnie na ręce (nie powodując dziur) i nałożyć łyżką owocowy farsz, potem skleić boki ciasta i uformować okrągłą bułeczkę. Położyć sklejeniem w dół na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby bułeczki podrosły. Następnie w ten sam sposób zrobić bułeczki z pozostałego drożdżowego ciasta.
Żółtko wymieszać z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować bułeczki. Następnie posypać sezamem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 °C.
Z podanych składników wyjdzie 16 apetycznych i smacznych bułeczek z owocową wkładką.
Smacznego.