Przepisy Extra

Słodkie drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Drożdżowe bułeczki to fajna i słodka odmiana drożdżowego ciasta z owocowym nadzieniem. W tym nadzieniu znajdziemy kwaśny rabarbar, soczyste truskawki, aromatyczny cynamon i to wszystko wymieszane ze słodką nutką cukru...

Tuż przed pieczeniem, wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami sezamu - a to wszywko po to, aby nasze bułeczki pięknie się prezentowały :)

Przepis jest łatwy i dosyć prosty do wykonania. Raczej nie powinno być z nim problemu :)

Gdy lato w pełni, warto wykorzystywać jego dary i korzystać z tych przepysznych, zdrowych owoców. Warto zaprosić je do kuchni i używać do cudownych, pięknie pachnących wypieków... w tym przepisie do naszych babeczek zapraszamy rabarbar i truskawki - bardzo fajne połączenie. Kwaskowatość rabarbaru przełamiemy tutaj pachnącymi truskawkami, cukrem i cynamonem... mniam! Czytaj więcej

Takie bułeczki są świetne na wakacyjne śniadanie, podwieczorek, świetnie się też nadają do kawusi - a serwowane na świeżym powietrzu znikają wręcz błyskawicznie. Są rozchwytywane jeszcze ciepłe ;)

Są idealne na piknik, spacer i wycieczkę rowerową z dzieckiem. Bardzo łatwo dają się spakować, nie kleją się, nie rozpadają, nic z nich nie wypływa, a jak świetnie smakują potem naszym dzieciakom?! A my jesteśmy spokojni i szczęśliwi, bo przynajmniej wiemy co Im dajemy :)

Z podanych proporcji wychodzi 16 bułeczek, czyli nie za dużo ;) Trzeba się więc śpieszyć, żeby załapać się chociaż na jedną taką słodką i przepyszną bułeczkę. Bo wyglądają one mega apetycznie i kuszą swoim kształtem!

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Myślę, że Wam zasmakują :)

Słodkie drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Rozczyn:
2 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
½ szklanki mleka
2 białka
sól
1 żółtko
3 łyżki cukru
Aromatyczna masa rabarbarowo-truskawkowa:
30 dag rabarbaru (waga po obraniu)
20 dag truskawek
8 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania:

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut.

Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtko i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać roztopione masło, mleko, ubite jajka i rozczyn. Całość wymieszać i zagniatać do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć rabarbar i truskawki. Dodać cukier, cynamon i razem wymieszać.

Z miski wyciągnąć połowę ciasta drożdżowego, podsypać mąką pszenną, zrobić wałek i podzielić na 8 równych części. Każdą część ciasta rozciągnąć delikatnie na ręce (nie powodując dziur) i nałożyć łyżką owocowy farsz, potem skleić boki ciasta i uformować okrągłą bułeczkę. Położyć sklejeniem w dół na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby bułeczki podrosły. Następnie w ten sam sposób zrobić bułeczki z pozostałego drożdżowego ciasta.

Żółtko wymieszać z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować bułeczki. Następnie posypać sezamem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 °C.

Z podanych składników wyjdzie 16 apetycznych i smacznych bułeczek z owocową wkładką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.