Przepisy Extra

Sałatka z czereśniami do potraw z grilla

Składniki:

Sałatka:
½ główki sałaty lodowej
½ główki sałaty masłowej
20 dag żółtej papryki
5 dag czarnych oliwek
15 dag czereśni (1 duża garść)
pęczek szczypiorku
Sos do sałatki:
2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
1 łyżka miodu
sok z cytryny
tymianek
oregano
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Sałatę lodową i masłową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czarne oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Czereśnie opłukać, wydrylować i pokroić (każdą czereśnię na cztery części). Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć sałatę lodową i masłową, a następnie dodać żółtą paprykę, czarne oliwki, czereśnie i szczypiorek.

Do miseczki wlać olej. Dodać miód, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę tymianku, oregano, soli i białego pieprzu. Całość wymieszać i dodać do sałatki. Następnie delikatnie razem wymieszać za pomocą dwóch długich łyżek i włożyć do lodówki na około 15 minut. Przed podaniem na stół, sałatkę ponownie wymieszać. Podawać do dań z grilla.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.