Sałatę lodową i masłową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czarne oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Czereśnie opłukać, wydrylować i pokroić (każdą czereśnię na cztery części). Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć sałatę lodową i masłową, a następnie dodać żółtą paprykę, czarne oliwki, czereśnie i szczypiorek.
Do miseczki wlać olej. Dodać miód, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę tymianku, oregano, soli i białego pieprzu. Całość wymieszać i dodać do sałatki. Następnie delikatnie razem wymieszać za pomocą dwóch długich łyżek i włożyć do lodówki na około 15 minut. Przed podaniem na stół, sałatkę ponownie wymieszać. Podawać do dań z grilla.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.