Przepisy Extra

Lekka sałatka z zieloną sałatą i czarnymi oliwkami

Zdrowa i pożywna sałatka wykonana z bardzo łatwo dostępnych produktów. Wszystkie jej składniki po odpowiednim przygotowaniu, oczyszczeniu i ewentualnie rozdrobnieniu należy wymieszać i praktycznie sałatka jest gotowa.

Sałatka z chrupiącej zielonej sałaty i oliwek oraz pozostałych składników: sera, pomidorów, oliwy i przypraw ładnie się prezentuje, nie jest tucząca i do tego świetnie smakuje. Czytaj więcej

Nadaje się na kolorową przystawkę do obiadu, do dań mięsnych i jarskich. Może być podana jako samodzielne danie między posiłkami. Jest idealna na wakacyjne śniadanie lub kolację. Równie dobrze wygląda w towarzystwie potraw z grilla na świeżym powietrzu - na długi majowy weekend idealna ;)

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 główka zielonej sałaty (np. lodowej)
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dag czarnych oliwek (1 średni słoiczek)
1 opakowanie sera Favita (sałatkowo-kanapkowy 27 dag)
2 pomidory (2 x 15 dag)
1 mała cebula 5 dag
1-2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
słodka papryka w proszku
majeranek
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać i osuszyć. Następnie porwać na kawałki i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek i razem wymieszać.

Czarne oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ser Favita pokroić w dużą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do pustej miski przełożyć czarne oliwki (trochę odłożyć do dekoracji), ser Favita, pomidory, cebulę i czosnek. Dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Przełożyć do miski z zieloną sałatą i razem wymieszać. Całość przełożyć do czystej miski i udekorować odłożonymi czarnymi oliwkami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.