Zdrowa i pożywna sałatka wykonana z bardzo łatwo dostępnych produktów. Wszystkie jej składniki po odpowiednim przygotowaniu, oczyszczeniu i ewentualnie rozdrobnieniu należy wymieszać i praktycznie sałatka jest gotowa.
Sałatka z chrupiącej zielonej sałaty i oliwek oraz pozostałych składników: sera, pomidorów, oliwy i przypraw ładnie się prezentuje, nie jest tucząca i do tego świetnie smakuje. Czytaj więcej
Nadaje się na kolorową przystawkę do obiadu, do dań mięsnych i jarskich. Może być podana jako samodzielne danie między posiłkami. Jest idealna na wakacyjne śniadanie lub kolację. Równie dobrze wygląda w towarzystwie potraw z grilla na świeżym powietrzu - na długi majowy weekend idealna ;)
Polecamy i życzymy smacznego :)
Zieloną sałatę opłukać i osuszyć. Następnie porwać na kawałki i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek i razem wymieszać.
Czarne oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ser Favita pokroić w dużą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do pustej miski przełożyć czarne oliwki (trochę odłożyć do dekoracji), ser Favita, pomidory, cebulę i czosnek. Dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Przełożyć do miski z zieloną sałatą i razem wymieszać. Całość przełożyć do czystej miski i udekorować odłożonymi czarnymi oliwkami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Smacznego.