Często, jednym ze składników sałatek warzywnych są różne rodzaje makaronów. Makaron jest produktem spożywczym powstającym z mąki i wody. Jednym z dodatkowych składników makaronów mogą być jajka i wtedy jest to makaron jajeczny, istnieją jednak również makarony bez dodatku jajek. Makarony zwykle przed podaniem wymagają kilkuminutowego gotowania. Najlepsze są makarony ugotowane „al dente” tzn. nie są zbyt rozgotowane i mają pewną twardość. Makarony jako produkty zbożowe są źródłem węglowodanów. Czytaj więcej
W podanym przepisie kulinarnym na sałatkę, oprócz makaronu znajduje się wędlina, ogórek, cebula, czosnek oraz majonez i przyprawy. Sałatka z tych produktów ma spokojny, łagodny smak.
Jest ona łatwa do wykonania. Po wymieszaniu składników, danie należy umieścić w lodówce i jest to najdłuższa część „pracy” do wykonania podczas przygotowania tej sałatki ;)
Zachęcamy do jej spróbowania i życzymy smacznego :)
Makaron ravioli ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
Szynkę pokroić w kostkę. Zielony ogórek umyć i pokroić w kostkę (w skórce). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć makaron ravioli, szynkę, zielony ogórek, cebulę i czosnek. Dodać majonez i razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut. Szybko i smacznie :)
Smacznego.