Przepisy Extra

Świąteczna sałatka z pieczarek i szynki

Składniki:

50 dag pieczarek
2 łyżki oleju
sól morska
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku
20 dag szynki
1 puszka zielonego groszku
5 jajek
10 dag ogórków kiszonych
5 dag cebuli
zioła prowansalskie
5-6 łyżek majonezu

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki, posypać szczyptą soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Następnie dodać do pieczarek pod koniec smażenia i ostudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i obraną z łusek cebulę również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć pieczarki, szynkę, zielony groszek, jajka, ogórki kiszone i cebulę. Dodać szczyptę ziół prowansalskich i majonez. Całość razem wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotową sałatkę przełożyć do salaterki. Udekorować plasterkami jabłuszka i koperkiem. Schłodzić przed podaniem.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.