Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki, posypać szczyptą soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Następnie dodać do pieczarek pod koniec smażenia i ostudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i obraną z łusek cebulę również pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć pieczarki, szynkę, zielony groszek, jajka, ogórki kiszone i cebulę. Dodać szczyptę ziół prowansalskich i majonez. Całość razem wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę przełożyć do salaterki. Udekorować plasterkami jabłuszka i koperkiem. Schłodzić przed podaniem.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.