Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Udziec z indyka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą kurkumy, soli i kolorowego pieprzu. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumieniać. Następnie wlać 500 ml wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut (aż mięso będzie miękkie i woda wyparuje). Ostudzić.
Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć i ostudzić. Seler naciowy opukać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki, dodać jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę tymianku, majeranku, rozmarynu i gałki muszkatołowej. Wszystko razem dokładnie razem wymieszać.
Do dużej miski przełożyć kaszę gryczaną, indyka, zielonego ogórka, czerwoną cebulę, seler naciowy i słonecznik. Całość zalać sosem czosnkowym i dokładnie wymieszać. Przyprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.