Przepisy Extra

Sałatka z kaszą gryczaną dla diabetyków i nie tylko

Składniki:

20 dag kaszy gryczanej (2 woreczki)
50 dag udźca z indyka
kurkuma
sól
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju z pestek winogron
20 dag zielonego ogórka (1 długi)
10 dag czerwonej cebuli (1 średnia)
10 dag selera naciowego (kilka łodyg)
5 dag łuskanego słonecznika
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
tymianek
majeranek
rozmaryn
gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Udziec z indyka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą kurkumy, soli i kolorowego pieprzu. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumieniać. Następnie wlać 500 ml wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut (aż mięso będzie miękkie i woda wyparuje). Ostudzić.

Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć i ostudzić. Seler naciowy opukać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki, dodać jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę tymianku, majeranku, rozmarynu i gałki muszkatołowej. Wszystko razem dokładnie razem wymieszać.

Do dużej miski przełożyć kaszę gryczaną, indyka, zielonego ogórka, czerwoną cebulę, seler naciowy i słonecznik. Całość zalać sosem czosnkowym i dokładnie wymieszać. Przyprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.