Fajny pomysł na szybkie, aromatyczne i warstwowe ciacho bez pieczenia.
Wystarczy tylko gorącą, aromatyczną masą serową przełożyć herbatniki - u mnie kakaowe - wizualnie dają fajny efekt :) Potem odstawiamy do ostudzenia i w zasadzie można go już pałaszować ;)
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i zmielony ser. Białka ubić na sztywną pianę, a na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Następnie całość przełożyć do garnka z grubym dnem i położyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Do miseczki przelać mleko i wsypać budynie waniliowe. Całość dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się masy serowej, mieszając zagotować.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę kakaowych herbatników. Na herbatniki wylać połowę gorącej masy serowej, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać na nią pozostałą gorącą masę serową i na górze rozłożyć ostatnią warstwę herbatników. Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia.
Białą czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną białą polewą czekoladową polać sernik i udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.