Przepisy Extra

Warstwowy sernik na zimno z truskawkami

To bardzo prosty w przygotowaniu sernik z pysznymi masami: serową, śmietankowo-truskawkową i galaretkową z truskawkami :) Te słodkie i aromatyczne warstwy przekładane są kolorowymi herbatnikami.

Sernik jest pyszny i przepięknie prezentuje się na stole. Kusi wręcz swoimi warstwami i kolorami!

Jest on idealny na upalne wakacyjne dni, ale i nie tylko ;) Dobrze schłodzony smakuje wybornie i śmiało może zastąpić nawet lody ;) Czytaj więcej

Ten sernik z galaretką to coś wspaniałego dla miłośników słodkich i kolorowych galaretek. Zajadają się nim dzieci, ale przyciąga też dorosłych domowników i gości :)

Przedstawiony tutaj przepis to fajny i sprawdzony pomysł na inne ciacho z truskawkami, nie kruche, nie biszkopt lecz właśnie sernik...

Smacznego :)

Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
250 ml śmietanki 30%
18 dag jogurtu naturalnego (mały kubek)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
aromat waniliowy
4 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Masa śmietankowo-truskawkowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
½ szklanki wody
30 dag truskawek
Dodatkowo:
ok. 25 dag kakaowych herbatników
ok. 15 dag jasnych herbatników
Dodatkowo:
20 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć twaróg, dodać śmietankę, jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Lekko ostudzoną żelatynę wlać do masy serowej i razem zmiksować blenderem.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć warstwę kakaowych herbatników, następnie wyłożyć masę serową i przykryć kolejną warstwą kakaowych herbatników. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuścić razem w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładką masę. Śmietankę ubić, przełożyć do niej zmiksowane truskawki oraz ostudzoną galaretkę z żelatyną. Całość razem zmiksować i gdy zacznie tężeć, wyłożyć na kakaowe herbatniki. Po około 5 minutach rozłożyć warstwę jasnych herbatników i włożyć ciasto do lodówki na około 15 minut.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Następnie pokroić i rozłożyć na herbatnikach. Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na truskawki. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.