Przepisy Extra

Sernik kremowy

Sernik kremowy

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
6 dag cukru
15 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 kg sera białego
5 jajek
1-2 szklanek mleka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej dużej tortownicy (średnica 25-26 cm).

Ser zmielić. Do sera dodać żółtka, cukier, budynie w proszku, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy i mleko, w takiej ilości, aby masa nie była za rzadka. Zmiksować. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
4.4464864864 stars based on 1110 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Bardzo smaczne robiłam kilka razy i napewno jeszcze będę korzystać z przepisu, polecam.
Dora [2009-07-11 15:05:14]
Jeżeli masa wyszła za rzadka można dodać do niej jeszcze jeden budyń w proszku.
Dorota [2007-12-24 21:34:01]
dziewczynki ratujcie wyszla mi bardzo rzadka masa co teraz mam zrobic????
ola [2007-12-24 14:45:32]
Też upiekłam ten sernik, szybko się go robi i jest smaczny:P
Karina [2007-09-14 13:35:26]
Sernik jest rewelacyjny,ale zrobiłam tak jak proponuje nacia-dodałam kaszki i proszku do pieczenia do masy serowej.Gosciom bardzo smakował
kaska [2007-07-31 15:50:06]
:) Dziękuję i bardzo się cieszę, że przepisy się udają. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych udanych wypieków ;)
Dorota [2007-05-23 18:29:12]
Dorotko ,jestes "piekna"!!!!!uwielbiam Cie,twoje przepisy zawsze mi wychodza,pozdrowienia z Niemiec!!!!!!
Agus [2007-05-17 15:32:39]
Sernik wyszedł super. Bardzo dobry przepis.
gabi [2007-03-01 07:25:36]
Pyszne ciasto,ale przed spróbowaniem musi się mocno wystudzić na zimno jest lepszy
Majka [2007-01-06 18:14:53]
ja dodaje do masy twarogowej pokrojone brzoskwinie z puszki,jest super
dzidzia01 [2006-11-24 11:19:13]
dodalam jeszcze łyżke kaszy manny sypkiej, i pół łyzeczki proszku do pieczenia do masy serowej-sernik wyrósll świetnie a kiedy opadal to tylko lekko i nie zrobil sie w nim taki 'krater' ja na zdjęciu powyżej, mleka-1 i 3/4 szklanki, pieklam go znacznie dlużej niż godzine, to mokre ciasto i krócej sie nie da, ponadto temperatura to max 170 stopni, nie wolno wyciągac przed wystudzeniem z piekarnika, polewa czekoladowa, generalnie pycha, dzięki :)
nacia [2006-02-18 19:24:55]
Piekłam i wyszedł bardzo dobry,nic nie przeszkadza,że jest taki rzadki przed włożeniem do piekarnika.Po wyjęciu jest super.
Gośka [2005-10-12 13:23:57]
ciasto sie upiekło ,ale na drugi raz dodam wiecej mleka w smaku bardzo dobry polecam
ania [2005-09-18 18:35:28]
właśnie wstawiłam cisto do piekarnika :) wygąda smakowicie ale zmiejszyłam ilość mleka bo krem wyszedł bardzo rzadki i dodałam rodzynki.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
ania [2005-09-17 12:48:21]
,sernik jak sernik,,wyszedł,,jak kazdy sernik wychodzi,tylko dlaczego,,piekłam go ponad 2 godziny?,
nocna_mara [2005-09-13 12:37:49]
Sernik jest pyszny. Piekłam go juz kilka razy i zawsze wychodzi. Mniam mniam. A tym co nie wychodzi to po prostu sieroty w pieczeniu.
Ania [2005-07-21 14:41:58]
Piekłam go dzisiaj i wyszła ohyda! A miał być na święta.Konsystencja gumy i smak kartoflanki.Składniki dobrze odmierzone.Co zrobiłam źle??????
Kajka [2004-12-22 16:42:53]
Sernik wyszedł super. Dodałam jeszcze rodzynki. Dzięki za przepis.
Maryla [2004-10-22 20:20:16]
Sernik pyszny. Wszystkim bardzo smakowal. Polecam.
marzda [2004-06-19 18:45:36]
Ten sernik jest super, praktycznie nie ma możliwości żeby się nie udał. Nie przerażajcie się konsystencją masy - nieiele gęstsze niż mleko. Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto zastanawiałam się czy jest sens wstawiać to do piekarnika, ale efekt był rewelacyjny.
luka [2004-05-23 08:35:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.