Przepyszny sernik z orzechową i brzoskwiniową nutką. Orzechowy biszkopt smarujemy brzoskwiniowym dżemem, wykładamy połowę masy serowej, na niej rozkładamy chrupiące herbatniki, potem pokrojone w plasterki brzoskwinie i na koniec pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypujemy startą gorzką czekoladą i schładzamy. Mmmm... to ciacho prezentuję się bardzo ładnie i smakuje wybornie! To sernik dla wymagających smakoszy ;) Idealny na Święta, jak i do urodzinowej kawki :)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z orzechami włoskimi (zmielonymi) i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Mielony biały ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie wlać ostudzoną żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować mikserem.
Biszkopt orzechowy posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć herbatniki, następnie pokrojone w plasterki brzoskwinie, a na nich ułożyć pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypać gorzką czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
Sernik włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.