Przepisy Extra

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy

Przepyszny sernik z orzechową i brzoskwiniową nutką. Orzechowy biszkopt smarujemy brzoskwiniowym dżemem, wykładamy połowę masy serowej, na niej rozkładamy chrupiące herbatniki, potem pokrojone w plasterki brzoskwinie i na koniec pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypujemy startą gorzką czekoladą i schładzamy. Mmmm... to ciacho prezentuję się bardzo ładnie i smakuje wybornie! To sernik dla wymagających smakoszy ;) Idealny na Święta, jak i do urodzinowej kawki :)

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
5 czubatych łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki krupczatki
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
5 czubatych łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
500 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
ok. 400 ml dżemu brzoskwiniowego (1 średni słoik)
ok. 25 dag herbatników
1 puszka brzoskwiń w syropie
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z orzechami włoskimi (zmielonymi) i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Mielony biały ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie wlać ostudzoną żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować mikserem.

Biszkopt orzechowy posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć herbatniki, następnie pokrojone w plasterki brzoskwinie, a na nich ułożyć pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypać gorzką czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

Sernik włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Jolcia w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miły komentarz i cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie i Wesołego Alleluja życzę! :)
Dorota [2014-04-15 15:09:15]
Może żelatyna była dodana już do masy stężałą i nie rozmieszała się dobrze w masie serowej lecz zrobiły się grudki z żelatyny, a masa była rzadka.
Dorota [2012-12-24 09:03:32]
Też, chyba że będzie pisało na wiadereczku, że ta masa serowa zawiera już cukier. Najlepiej spróbować masę przed wyłożeniem na ciasto, i jeśli będzie mało słodka, cukier zawsze można dodać. Powodzenia :)
Dorota [2012-11-22 14:20:05]
Czy jak się użyje sera z wiaderka to ten cukier też się dodaje?
jula [2012-11-21 21:11:40]
Super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakuje :) Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2012-05-27 00:25:48]
Może być ser z wiaderka, ja właśnie z takiego robiłam to ciasto (masę). Powodzenia :)
Dorota [2012-05-23 14:19:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.