Przepisy Extra

Jabłecznik na biszkopcie z pyszną masą cappuccino

Jabłecznik na biszkopcie z pyszną masą cappuccino

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżki wody (przegotowanej ciepłej)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta kardamonu
Lekka śmietankowa masa cappuccino:
750 ml śmietanki 30%
20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
11 dag czekoladowego cappuccino (1 duże opakowanie)
2 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
ok. 20 dag herbatników

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Do przegotowanej ciepłej wody dodać cukier i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać sok z cytryny, razem wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę zimnej wody i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Na koniec wsypać galaretki cytrynowe w proszku, dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę kardamonu. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie ostudzić i zimą, tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej rozłożyć herbatniki i całość włożyć do lodówki na około 30 minut.

Słodką śmietankę przelać do garnka, dodać do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Razem położyć na małym ogniu, i podgrzewając cały czas mieszać, aby czekolada się roztopiła, a masa połączyła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny (koniecznie, bo inaczej się nie ubije). Czekoladowe cappuccino wsypać do miseczki (odsypać 2-3 łyżki do dekoracji), zalać ½ szklanki przegotowanej gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do ½ szklanki gorącej wody wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić mikserem, następnie wlać czekoladowe cappuccino i letnią żelatynę (masa zrobi się rzadka, ale proszę się nie bać). Całość razem wymieszać i wylać na herbatniki. Wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino (odsypanym proszkiem). Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
13 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam, nie, nie trzeba jej gotować, wystarczy tylko podgrzać, aby czekolada się w niej rozpuściła. Udanego wypieku życzę i Wesołych Świąt :)
Dorota [2014-12-22 12:37:30]
Witam pani Doroto Czy śmietankę należy zagotować z czekoladą czy tylko mocno podgrzać?
Małgorzata.P. [2014-12-20 05:13:09]
To tylko się tak wydaje, że to tak długo... ale wygląda to tak: robimy ciasto w piątek, o 17 gotowe ciasto wkładamy do lodówki, a w sobotę o 17 wyciągamy na stół i już kosztujemy ;) A czekamy "tak długo", bo masy muszą się dobrze zsiąść, tak żeby dało się ciasto ładnie kroić (żeby powstałą nam ładna kosteczka). Smacznego życzę :)
Dorota [2013-10-07 13:30:14]
dlaczego trzeba czekać aż 24 godz. ?? ( dwa dni czekać na ciacho ??) nie można tego skrócić ??
kasia00 [2013-09-27 18:21:10]
Dziękuję bardzo! To dobre rozwiązanie, też tak czasami robię (wcale się nie gniewam ;)), a na nowe wskazówki i porady jestem otwarta. Serdecznie pozdrawiam i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 23:45:18]
Proszę bardzo :) No ze względu na tę lekką masę to za długo nie może stać, trudno powiedzieć... ciasto jest pyszne to szybko zniknie i problem z głowy ;) Ale jak już muszę podać tę datę ważności to dałabym około 4 dni. Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Dorota [2013-03-26 23:02:37]
Dziękuję :) Tak użyłam tutaj cappuccino w proszku (całe duże opakowanie ważyło 11 dag), gdyby go nie było, to można go zastąpić kawą rozpuszczalną i zrobić tak: 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsypać do szklanki i zalać 1/4 szklanki gorącej wody). Potem po połączeniu już składników, gdyby masa wyszła niesłodka to można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru lub waniliowego. Powodzenia :)
Dorota [2013-03-26 08:13:59]
To super! Bardzo się cieszę i również pozdrawiam :)
Dorota [2013-03-18 13:15:11]
Pyszne ciasto, wszystko się udało pozdrawiam;-)
Sandi [2013-03-18 13:02:01]
Hmm... myślę że po 12 godzinach też powinna się ubić. Będę trzymać kciuki, żeby ciasto się udało :)
Dorota [2013-03-15 21:52:43]
Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze mam jedno pytanie, bo mam zamiar robić to ciasto;-) czy ta kremówka z czekoladą musi być koniecznie 24 godziny w lodówce, czy ubije się też na przykład po 12 godzinach?
Sandi [2013-03-15 13:50:35]
Można, powodzenia :)
Dorota [2013-03-14 14:15:25]
Czy można gorzką czekoladę zastąpić mleczną?
Sandi [2013-03-14 13:40:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.