Przepisy Extra

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
25 dag margaryny
Masa serowa:
75 dag sera białego
2 żółtka
1 jajko
1 budyń waniliowy
10 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
brzoskwinie w puszce
aromat cytrynowy
Masa białkowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a resztę ciasta schłodzić w lodówce.

Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser, budyń w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Na masę serową wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Białka ubić, nadal ubijając dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie.

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Marzena w dniu
43 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Sernik Reni
Komentarze do przepisu:
To super, że się udał. Życzę smacznego i Wesołych Świąt! :)
Dorota [2013-03-30 23:38:34]
Dziękuję za pozdrowienia, mam nadzieję, że sernik będzie smakował. Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Marzena [2010-12-23 16:05:43]
Serniczek wlasnie sie piecze ,wyglada bardzo okazale,tez dodalam do piany kisiel kolorowy co ladnie wyglada.Ciekawe czy w srosku tez ladnie wyglada i smakuje.Pozdrawaiam wszystkie kuchareczki i pania od przepisu.
Kamciak [2010-12-23 13:58:24]
Sernik wyszedł pyszny ale problem miałam z utarciem masła na puszysta masę z żółtkiem... po prostu wychodziła jak by sie zwarzyło... dlatego polecam ubic najpierw jajko z żółtkiem i cukrem dodac ser i dopiero masło i budyń... pyszne!!!
Kasik78 [2010-04-06 10:02:20]
wlasnie zrobilam ten sernik i ....przepyszny, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi tak dobry sernik, idealny!:) wesolego Alleluja!
ania [2010-04-03 20:34:20]
serniczek miam miam wszystkim smakuje:):)
justysia [2010-03-10 09:23:35]
Podpiekłam pół godz.z brzoskwiniami i dalej reszta.Minimalnie opadł.Reszta luks!!!Smaczny!Przepis super,bo wyszedł mi a z tym to u mnie problem :-)))
Kasia z Legionowa [2010-01-15 22:49:52]
Świetny sernik. Szybki, łatwy i bardzo smaczny. Dodałabym jedynie trochę więcej cukru do masy serowej.
Beata [2009-04-11 17:53:34]
wspanialy sernik udal sie znakomicie.pieklismy tylko troche dluzej,pozdrawiamy
myszki [2008-12-22 16:58:30]
A sernik był robiony zgodnie z przepisem? może za dużo dodane było sera...
Dorota [2008-11-19 00:37:24]
kurde... Nie wyszedł mi ten sernik...dlaczego.. Po upieczeniu wyglądał smakowicie, naprawde rewelacyjnie... niestety jak przyszło do krojenia zaczeła mi sie wylewac woda.... co zle zrobiłam
ania [2008-11-15 14:29:25]
ahh dziekuje:) bardzo smaczny sernik.. juz mam zamowienia na nastepne;) do masy serowej zamiast masla dalem margaryne, a do masy bialkowej zamiast maki ziemniaczanej dalem lyzke kisielu cytrynowego:) moj pierwszy sernik, i bardzo smakowal, pozdrawiam
mithcrist [2008-11-10 12:01:05]
Sernik udał się jak nigdy,a raczej nie piekę niewypróbowanych przepisów.Super przepis.Wszystkim smakowało.Dzięki serdeczne.
Ilona [2008-11-09 19:05:30]
Sernik upieklam i wszyscy go chwalili,wyszedl mi rownie dobry jak mojej mamie.Tylko niepotrzebnie dodalam do niego cukier migdalowy,no i zamiast maki pszennej dalam krupczatki wiec ciasto wyszlo mi za kruche.No ale jak na pierwszy raz to nie jest zle.
hanamona [2008-03-24 22:10:52]
no no pyszny ten serniczek polecam
jolka [2008-03-19 15:25:36]
Szanowna Pani autorko tego przepisu. Bardzo dziękuję za pomysł na tak wypiek, moja żoneczka jest ze mnie zachwycona. Ato wszystko dzieki Pani. Czasami tu zaglądam i zawsze cośsmacznego odnajduję . Pozdrawiam Max
Max [2007-06-24 22:25:00]
nasza rodzinka uwielbia ten sernik
endzi [2007-06-04 18:26:25]
jest super
ANGELIKA [2007-03-30 09:47:54]
wsapaniały
aga [2007-01-25 17:06:59]
sernik pyszny polecam!!!!!robilam pierwszy raz to ciacho i wyszlo rewelacyjne!!!!!!!!!
haniab [2007-01-23 09:55:15]
Ciacho w piekarniku właśnie :-), znam je już od dawna, bo moja mama znała już przepis dużo wcześniej i nas nim raczyła, ale sama piekę ten serniczek pierwszy raz bo go uwielbiam :-) Pozdrowionka!
Marzisc [2006-11-18 17:07:35]
sernik jest bardzo smaczny ... kto go sprobuje , chce przepis ... niebo w gębie ... py chotka ..
Ania z Gubina [2006-11-17 13:20:01]
Można użyć tutaj ser tłusty lub półtłusty. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-30 19:16:23]
jaki ser jet potrzebny do tego wypieku.Pierwsz raz będe robia sernik i jestem zakręcona. POMOCY
jagna [2006-10-30 16:23:24]
hm wyszło mi tak dobrze jak zadne inne do tej pory :D z blachy zniknęło w ciągu jednego dnia teraz wszystcy chcą zebym zaczela je piec z podwójnej porcji hehe dzieki za przepis
emilka15 [2006-10-26 13:20:42]
Myślę, że przed wyłożeniem piany i kruszonki, można go wcześniej podpiekać przez ok. 15 minut.
Dorota [2006-08-09 11:21:26]
Mam zamiar upiec ten serniczek, ale nie wiem ile czasu go podpiekać przed dodaniam piany i kruszonki...help!
Zosia [2006-08-08 22:29:58]
Mam zamiar upiec ten serniczek. 'Aza' ma racje bezpieczniej podpiec najpierw sernik a pózniej dopiero piane i kruszonke.Tak własnie praktykuje z innymi ciastami.Pozdrowienia
Meli [2006-04-25 17:10:57]
Niezłe to ciasto.Zrobiłam masę białkową wg Ewy z Toronto z dodatkiem kiślu, dobry pomysł i efekt bardzo udany.Polecam ten serniczek!!! :)
Sylwia [2006-04-15 16:52:11]
Ciasto wlasnie jest w piekarniku,upieklam je na Swieta,wyglada b.ladnie i pachnie,ale co z niego wyszlo okaze sie po przekrojeniu:-)Gore zrobilam starta na tarce,ale dodalam wczesniej kakao i posypka jest ciemna.Pozdrawiam!!!!
Agusia- Essen [2006-04-14 19:18:38]
Pychuny serniczek,nic dodac nic ujac!pozdrowienia!
Ania [2006-04-14 00:00:46]
Najlepsze ciasto na świecie. mówię Wam, a wiem co mówię.
Bogda [2006-03-02 15:21:15]
Super ciacho mniamniusio.Upiekłem je z mamą na święta.Dajcie znać jak będziecie mnieć więcej takich ciast.
Jasiek [2005-12-21 22:52:21]
znam bardzo podobny przepis: 5 żółtek, 3/4szkl. cukru 1k. margaryny, 3 szkl. mąki, 3 łyżeczki proszku do piecz. Sera jest więcej: 1,5kg sera, 1k. masła, 6 żółtek, 1,5szkl. cukru, 1 budyń w proszku. Na brzoskwinie zamiast piany: 6 białek ubitych z 0,5 szkl. cukru i 20dag kokosu.
Luthien26 [2005-08-16 07:28:51]
pyszny sernik nie wiem co ale ta pierwsza pani zbyt mocno to skomentowała bo nie umie robic sernikow mi bardzo smakuje
rafcik [2005-07-28 09:31:03]
Nie wyszedł mi ten sernik! Pomysł z serkiem homogenizowanym jest beznadziejny bo masa twarogowa po upieczeniu jest za rzadka i rozpada się! Spód nie wyrósł! Jedynie pianka z niewielką iloscią kiślu smakuje wspaniale. Nie polecam tego przepisu amatorom... Pozdrawiam.
Cari [2005-06-13 14:39:27]
Serniczek mniamniuśny, właśnie go zrobiłam!Mojemu mężowi smakuje, ato już coś!
Kasia [2005-06-10 15:05:49]
Heh, bardzo dobre ciasto, zrobilem je swojej dziewczynie, byla zachwycona :)
Marek'89 [2005-05-24 19:59:45]
do piany dodaje 2 lyzki kislu owocowego,piana nie opada ,a ciasto wyglada efektowniej.
Ewa z Toronto [2005-05-10 15:39:43]
Do masy serowej dodajcie jeszcze 1 serek homo waniliowy wtedy masa jest puszysta i lepsza pozdrawiam
Aneta [2005-05-06 15:44:18]
zrobiłam własnie to ciasto, wyszło idealnie rodzina wychwalała mnie pod niebiosa za ciasto polecam
Basia [2005-03-25 12:28:13]
powiem wam ze w piekarniku wyglada calkiem niezle,ZOBACZYMY JAK SMAKUJE?????????
pjoanna [2005-03-05 18:49:22]
bezpieczniej jest, gdy na podpieczony już sernik( po ok.30-35 min w temp 190 C) wyłozyc ubita piane i kruczonke i zapiekac jeszce ok 35 min.Piana i kruszonka pieknie się zapiecze .Do piany dodaje jeszcze sporo kokosów ( podobnie jak w przypadku pleśniaka).Pozdr.
aza [2005-02-19 17:21:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.