Sernik to ulubione ciasto wielu wielbicieli słodkich wypieków. Niektórzy nawet uważają sernik za najważniejszy rodzaj słodkich wypieków cukierniczych. I słusznie! Charakterystyczny smak i zapach serników w pełni uzasadnia tak wysoką ich ocenę.
A czy można jeszcze poprawić ich walory smakowe?? Można spróbować...
W tym przepisie do sera dodaliśmy owoce. Warto, aby to były owoce o charakterystycznym i wyrazistym posmaku, które nadałyby masie serowej właśnie takich właściwości. Tego typu owocami są np. czarne jagody, leśne owoce sezonowe, które niestety w stanie świeżym dostępne są tylko w okresie około 2 miesięcy.
Czarne borówki, bo pod taką nazwą są również znane te owoce, świetnie komponują się z serem. Dzięki nim masa serowa nabiera pięknej, fioletowej i bardzo apetycznie wyglądającej barwy... zerknijcie na załączone zdjęcia ;) Czytaj więcej
W tym przepisie na sernik z owocami wierzchnią warstwę ciasta stanowi przepyszna śmietankowa masa, która w niewielkim stopniu zmniejsza intensywność smaku jagód.
Ten sernik to idealne ciasto na lato i na wakacje!
Sernik na kruchym cieście z jagodami i masą śmietankową jest bardzo apetyczny, a ponadto trzeba przyznać, że świetnie się prezentuje. Zapewne z tego powodu błyskawicznie znika ze stołu...
Jest on pieczony w tortownicy, zatem spokojnie może być podany jako letni, wakacyjny tort! To super pomysł - dodam, że sprawdzony :)
Polecamy ten pyszny serniczek i życzymy smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, miękkie masło, śmietankę i kilka kropli aromatu śmietankowego. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Dużą tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Ser zmielić trzy razy w maszynce. Żółtka ubić mikserem, dodać ¼ szklanki cukru i dalej ubijać. Następnie dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną. Jagody opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do masy serowej i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, dodać pozostały cukier (¾ szklanki). Przełożyć delikatnie do masy serowej i razem wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 45 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder, kilka kropli aromatu śmietankowego i razem zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklance gorącej wody) i zmiksować. Śmietankową masę wyłożyć na upieczony i ostudzony sernik. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.
Smacznego.