Przepisy Extra

Sernik ze skórką pomarańczową i płatkami migdałów

Sernik ze skórką pomarańczową i płatkami migdałów

Składniki:

Pełnoziarnisty spód:
1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
2 żółtka
6 łyżek śmietany 18%
Masa serowa z pomarańczową skórka:
1 kg sera (zmielonego, półtłustego)
8 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki śmietany 18%
250 ml śmietanki 30%
10 białek
sól
2/3 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
Dodatkowo:
10 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ciasto i nakłuć widelcem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dalej miksując dodawać po łyżce śmietany i sera. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do masy serowej i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać budynie śmietankowe w proszku i razem zmiksować. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i razem delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć skórkę pomarańczową i ponownie razem wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony pełnoziarnisty spód.

Na masie serowej rozłożyć płatki migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec dalej przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.