Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej ciasto i nakłuć widelcem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dalej miksując dodawać po łyżce śmietany i sera. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do masy serowej i razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać budynie śmietankowe w proszku i razem zmiksować. Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i razem delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć skórkę pomarańczową i ponownie razem wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony pełnoziarnisty spód.
Na masie serowej rozłożyć płatki migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec dalej przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.