Przepisy Extra

Ciasto z budyniowo-jagodową masą i delikatną pianką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
2 łyżki śmietanki 30%
sól
Masa budyniowo-jagodowa:
1 litr mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag jagód
Pianka:
6 białek
sól
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodać masło, słodką śmietankę oraz szczyptę soli. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać do miski z mąkami, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

¾ mleka wlać do garnka, wsypać cukier, rozmieszać i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budynie śmietankowe w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem rozmieszać. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Wsypać do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać powoli do gotującego się mleka, a następnie wlać rozmieszane budynie w proszku. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 1 minutkę. Gorącą masę budyniowo-jagodową rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i lekko ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać budyń waniliowy w proszku i całość delikatnie wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę budyniowo-jagodową. Ciasto włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Można go posypać cukrem pudrem lub zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.