Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodać masło, słodką śmietankę oraz szczyptę soli. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać do miski z mąkami, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
¾ mleka wlać do garnka, wsypać cukier, rozmieszać i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budynie śmietankowe w proszku, mąkę ziemniaczaną i razem rozmieszać. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Wsypać do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać powoli do gotującego się mleka, a następnie wlać rozmieszane budynie w proszku. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 1 minutkę. Gorącą masę budyniowo-jagodową rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i lekko ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać budyń waniliowy w proszku i całość delikatnie wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę budyniowo-jagodową. Ciasto włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Można go posypać cukrem pudrem lub zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.
Smacznego.