Sezon jabłkowy trwa... gdzie spojrzymy tam jabłuszka, duże, małe, zielone, czerwone... wszystkie soczyste, smaczne i zdrowe :) Aż chciałoby się upiec jabłecznik! Tylko jaki?
Przedstawiam Wam nowy i fajny pomysł na razowo-kakaowy jabłecznik z bezą i orzechami laskowymi - mmm... brzmi smakowicie i też tak smakuje!
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę razową, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, jogurt naturalny i zimną wodę. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kakaowe ciasto, podzielić na połowę i schłodzić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. W ten sam sposób zrobić z pozostałych składników (drugich takich samych) kolejną bezę. Orzechy laskowe pokroić.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej jedną część kakaowego ciasta, nakłuć widelcem, rozłożyć bezę i rozsypać orzechy laskowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostrożnie wyciągnąć z formy, a następnie ponownie tę samą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć w niej drugą część kakaowego ciasta, nakłuć widelcem i rozłożyć drugą bezę. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec wsypać galaretkę truskawkową w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Już na sam koniec składamy nasz jabłecznik: na sam spód placek bez orzechów laskowych, na niego wykładamy ciepłą masę jabłkową i na górę wykładamy placek z orzechami laskowymi. Lekko dociskamy, i jak się ostudzi wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.